Tu węgorze rosną szybko na rosyjskim kapitale

2015-05-04 13:26:58(ost. akt: 2015-05-04 14:19:20)
Jurij Wasser, Rosjanin z obwodu kaliningradzkiego założył z polskim wspólnikiem hodowlę ryb w gminie Łukta. W systemie akwakultury nie ma takich hodowli w Polsce, poza naukowymi. Są pierwsi w naszym regionie z hodowlą węgorza towarowego.
Akwakultura to szansa, by nasze jeziora znów były pełne ryb. Jeziora mają być dla wędkarzy, a rybacy mają się zająć hodowlą ryb w systemie akwakultury. Akwakultura postrzegana jest jako alternatywa dla tradycyjnego rybołówstwa. Obecnie 25% całkowitego połowu ryb na świecie pochodzi z akwakultury i tendencja ta wciąż rośnie. Akwakultura jest jedną z najszybciej rozwijających się gałęzi gospodarki żywnościowej w Polsce i na świecie.

Rosyjskim współwłaścicielem firmy jest Jurij Wasser z obwodu kaliningradzkiego. W czasie napięć politycznych i wzajemnych pretensji, postanowił robić z Polakami interesy.
— Zwykłych ludzi polityka nie interesuje — zapewnia Jurij Wasser. — Chcemy żyć jak dobrzy sąsiedzi i pomagać sobie nawzajem.
Dlaczego postanowił robić interesy w Polsce?
— A dlaczego nie? — odpowiada Jurij Wasser. — Trzeba próbować różnych rzeczy, wtedy jest ciekawiej.
Zapytany o reakcje Polaków na Rosjan w Polsce, zwłaszcza w ostatnim czasie, odpowiada:
— Nigdy nie spotkałem się z niechęcią Polaków, wręcz przeciwnie — zapewnia Jurij Wasser. — Jestem tu przyjmowany dobrze i robię z Polakami interesy. Jestem tu praktycznie raz w tygodniu. Nigdy nie miałem problemów — dodaje.

Na miejscu hodowli dogląda Zenon Reginis, współwłaściciel firmy.
— Kupiliśmy narybek o gramaturze 10 gram, w warunkach naturalnych żeby węgorz osiągnął wagę kilograma musi minąć 6-7 lat – tłumaczy Zenon Reginis. — U nas dziej się to w ciągu roku, góra 14-15 miesięcy. W tej chwili mamy węgorze o wadze 500-600 gram. Hodujemy je od pół roku.
Jakim cudem węgorze rosną tak szybko? To zaleta prowadzonej tu technologii, która wspomaga przemianę materii. Zasada jest następująca: temperatura dobrej jakości wody sięgająca 24 stopni, skroplony tlen, który jest na bieżąco podawany do basenów i do tego odpowiednia pasza: soja, pszenica, mączka rybna. Żadnej chemii.
— Nie możemy nawet podawać żadnych antybiotyków, ponieważ woda jest w ciągłym obiegu, nie jest wylewana, oczyszczana jest przez system filtrów mechanicznych oraz biologicznych i wraca do obiegu — tłumaszy Zenon Reginis. — Gdybyśmy dali jakieś środki, to bakterie tlenowe uległyby zniszczeniu i byłoby po hodowli.

Na razie w jednej dużej hali stoi kilka basenów, ale właściciele mają plany rozbudowy firmy. W przyszłości powstanie tu przetwórnia, a jeszcze do końca tego roku dwie fermy sandacza.

Więcej o hodowli w systemie akwakultury piszemy w ostatnim wydaniu Gazety Ostródzkiej".



Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna

Źródło: Gazeta Olsztyńska

Komentarze (9) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. Mazur #1728253 | 83.31.*.* 4 maj 2015 14:27

    Węgorz (za wikipedią) "żywi się głównie fauną denną (bezkręgowce) i drobnymi rybami, potrafi połykać zdobycz stosunkowo dużych rozmiarów. Chętnie zjada raki podczas wylinki". W hodowli powyżej raczyć go się będzie odpowiednią paszą: "soja, pszenica, mączka rybna". Zapowiada się więc kolejna ryba, która będzie pachnieć hodowlanym kurczakiem...

    Ocena komentarza: warty uwagi (1) odpowiedz na ten komentarz

  2. gość #1728262 | 212.160.*.* 4 maj 2015 14:36

    I nie uświadczysz go w naszych jeziorach, bo mamy gospodarkę rabunkową. Rzeczywiście, obejrzeć go można co najwyżej w wikipedii. Więc wolę już mieć węgorza hodowlanego, a czy jest smaczny to odpowiem, gdy go spróbuję.

    Ocena komentarza: warty uwagi (6) odpowiedz na ten komentarz

  3. endrju #1728337 | 89.229.*.* 4 maj 2015 16:08

    w holandii już od dawna tak hoduja węgorze

    Ocena komentarza: poniżej poziomu (-1) odpowiedz na ten komentarz

  4. Wot durak #1728356 | 85.202.*.* 4 maj 2015 16:29

    a potem przyjedzie Gruzin jak w filmie "U Pana Boga..." i będziecie płacić za ochrone,podać ruskowi ręke to tak jakby włożyć ja miedzy drzwi

    Ocena komentarza: poniżej poziomu (-6) odpowiedz na ten komentarz

  5. Rybactwo... #1728799 | 193.213.*.* 5 maj 2015 09:45

    Najlepszy kierunek na UWM!!! Pozdrowienia z Norwegii dla ludzi z branzy!!! Malymi kroczkami akwakultura rusza sie w Polsce!

    Ocena komentarza: warty uwagi (2) odpowiedz na ten komentarz

Pokaż wszystkie komentarze (9)
2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5