W sobotę, 6 czerwca 2009 r., w Hotelu Anders w Starych Jabłonkach odbyła się pierwsza edycja Warmińsko-Mazurskiego Święta Ryby. Atrakcją imprezy były m.in. konkursy na najlepsze potrawy rybne z Warmii i Mazur.
Mistrzowie kuchni oraz samorządowcy rywalizowali o miano najlepszych. W konkursie dla samorządowców II-gie miejsce zajął Powiat Ostródzki. Drużynę powiatu stanowili: Włodzimierz Brodiuk, Marcin Prejs i Wojciech Gudaczewski. Przygotowana potrwa pod nazwą "pikantna zupa starosty" smakowała jury oraz publiczności i nagrodzona została II-gim miejscem w konkursie na najlepszą zupę rybną. I-sze miejsce zdobył Powiat Olsztyński a miejsce III-cie Powiat Mrągowski. Podczas Święta Ryby zjedzono ponad pół tony sielawy, sieji, sandacza, węgorza, leszcza i lina. Święto Ryby w Starych Jabłonkach promuje regionalne firmy, restauracje, hotele i gospodarstwa agroturystyczne.
Wśród znanych mistrzów kuchni był m.in. Karol Okrasa i Carlos Gonzalez-Tejera. Dochód ze sprzedaży rybnych specjałów zostanie przekazany na rzecz akcji humanitarnej "Pajacyk".
Wojciech Gudaczewski
Wśród znanych mistrzów kuchni był m.in. Karol Okrasa i Carlos Gonzalez-Tejera. Dochód ze sprzedaży rybnych specjałów zostanie przekazany na rzecz akcji humanitarnej "Pajacyk".
Wojciech Gudaczewski