Roladki z wędzonym sumem i kaczka faszerowana jabłkami. Brzmi pysznie?

2023-11-10 14:26:30(ost. akt: 2023-11-10 14:33:59)

Autor zdjęcia: arch. szkoły

Tradycyjnie jak co roku w dniu 6 listopada br. w naszej szkole uczniowie klasy drugiej i trzeciej technikum żywienia i usług gastronomicznych spotkali się na warsztatach kulinarnych w ramach projektu "Żeby zdrowym być, trzeba zdrowo żyć”.
Projekt ten jest realizowany w ramach programu profilaktyki prozdrowotnej finansowanego ze środków Starostwa Powiatowego w Ostródzie. Warsztaty przeprowadził Pan Jarosław Flis właściciel firmy Flis-Pol w Miłomłynie, tradycyjnego Zakładu Wędliniarskiego, członka Dziedzictwa Kulinarnego na Warmii, Mazurach i Powiślu.

Uczniowie pod okiem szefa, z naturalnych i wyselekcjonowanych surowców oraz wytwarzanych tradycyjnie produktów, przygotowali menu składające się z przystawek zimnych, zup i dania głównego, które odzwierciedla tradycję kuchni naszego regionu.

Z przystawek zimnych zaserwowano: carpaccio z buraka ćwikłowego z dodatkiem sera koziego, wybór swojskich wędlin m.in. kiełbasa polska i krakowska, polędwiczki wędzone na zimno, deska serów kozich oraz roladki z wędzonym sumem, placuszki ziemniaczane podane z domowym paprykarzem. Z zup przyrządzono żurek na wędzonce, zupę porową oraz rosół z kaczki. Z dań głównych podano min. kaczkę faszerowaną w całości z jabłkami, bitki z schabu, pierś z kaczki z buraczkami oraz kaczę z papryczkami chili, kotlet schabowy podany z pieczoną dynią i ziemniakami, polędwiczkę wieprzową z pudrem z grzybów z zestawem surówek, gołąbki oraz burgery wołowe. Na deser zaś podano rogale świętomarcińskie.


Tak szeroki wybór potraw pozwolił młodzieży odkryć prawdziwe bogactwo i różnorodność smaków i stanowi źródło inspiracji do własnych kulinarnych poszukiwań.

Pan Jarosław przekazał uczniom wiele cennych wskazówek i umiejętności dotyczących rozbioru półtuszy wieprzowej oraz technik kulinarnych i procesów technologicznych, które pozwalają zachować wartości odżywcze produktów i korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Warsztaty pozwoliły także ukazać wpływ złego odżywiania na nasze zdrowie oraz zainspirowały młodzież do podejmowania na terenie szkoły lub poza nią różnych działań promujących zdrowy styl życia.

Uczniowie z dużym zainteresowaniem i zaangażowaniem brali udział w przygotowaniach zdrowych dań. Na zakończenie zajęć otrzymali drobne upominki. Było smacznie, zdrowo i kolorowo.
Zajęcia odbyły się w ramach projektu opracowanego przez Zespół Szkół Zawodowych im. Sandora Petőfi.
Agnieszka Kołodziejska



Źródło: Gazeta Olsztyńska

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5