Konkurs Polska od Kuchni. Ostatni moment na zgłoszenia

2023-03-28 22:17:06(ost. akt: 2023-03-30 16:28:45)
Rozpoczęła się VIII Edycja Konkursu Kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich „Bitwa Regionów”. Zgłoszenia przyjmowane są do 31 marca. Sukcesy w konkursie mają na koncie KGW z naszego powiatu.
Trwa nabór do VIII Edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich „Bitwa Regionów", skierowanego do Kół Gospodyń Wiejskich i stowarzyszeń skupiających osoby z terenów wiejskich, których celem statutowym działania jest m.in. promocja i pielęgnowanie lokalnych tradycji kulinarnych.

Idea konkursu zrodziła się z zamiłowania do polskiej kuchni regionalnej, rodzimego folkloru, chęci promocji polskiej żywności oraz szerzenia patriotyzmu konsumenckiego. Celem Konkursu jest m.in. promowanie regionalnych potraw, a także bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych oraz wspieranie kół gospodyń wiejskich.

Konkurs będzie przebiegać w trzech etapach:
Etap I - wszystkie KGW, które prawidłowo prześlą zgłoszenie online, wezmą udział w powiatowych Piknikach z PRODUKTEM POLSKIM.
Etap II - najwyżej ocenione zespoły podczas każdego wydarzenia powiatowego, zostaną zakwalifikowane do udziału w finale wojewódzkim.
Etap III - 16 KGW, po 1 z każdego województwa, które zdobędą 1 miejsce w II etapie konkursu, zakwalifikują się do finału ogólnopolskiego.

W trakcie wszystkich etapów KGW zaprezentują zgłoszone potrawy regionalne, a jurorzy będą je oceniać według kryteriów wskazanych w Regulaminie.
Organizatorami konkursu są: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa we współpracy z Agencją Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Kasą Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego.
Formularz zgłoszeniowy oraz Regulamin znajdują się na stronie www.bitwaregionow.pl
Zgłoszenia Kół Gospodyń Wiejskich przyjmowane są do 31 marca 2023 r.

Warto podkreślić, że nasze KGW mają w tym konkursie ogromne sukcesy. W 2021 roku Bitwę wygrały panie z KGW w Durągu. Zaproponowały pyszną potrawę regionalną. Już sama nazwa nieźle brzmi: dzyndzałki z wędzoną sielawą i kaszą w świętojańskim wianku z sezonowych jadalnych ziół w dwóch sosach.
Ten ogólnopolski konkurs zakończył się 4 września 2021r. finałem w Częstochowie. Wcześniej KGW w Duragu zwyciężyło w eliminacjach wojewódzkich, a potem panie reprezentowały województwo warmińsko-mazurskie wśród 16 regionów z całej Polski. Dzyndzałki przebojem zdobyły pierwsze miejsce! Jurorzy wysoko ocenili potrawę i jej prezentację filmową, co było elementem konkursu.

Sukces ma też na swoim koncie KGW Luba z Lubajn. W 2019 roku na finałowej gali podczas Targów „Smaki Regionów” w Poznaniu spotkało się 16 drużyn reprezentujących wszystkie województwa w Polsce. Najlepsze danie przygotowało Koło Gospodyń Wiejskich z Gorzykowa w woj. wielkopolskim. Na podium znalazła się także Luba za potrawę luba mazurska, czyli rolada ziemniaczana z sosem kurkowym.

Źródło: Gazeta Olsztyńska

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5