Pierogowe przysmaki w „Rolniku” [ZDJĘCIA]

2022-12-17 16:41:52(ost. akt: 2022-12-17 17:01:49)

Autor zdjęcia: Barbara Chadaj-Lamcho

Pierogi piernikowo-czekoladowe ze swojskim twarogiem i sosem cytrynowo-jogurtowym. Dobrze brzmi? Na pewno smakowicie, bo te pierogi – dzieło uczennic z Pasłęka Wiktorii Świetlickiej i Julii Potrapeluk zwyciężyły w regionalny konkursie szkół średnich.
Ten konkurs to już przedświąteczna tradycja w Zespole Szkół Rolniczych im. W.Witosa w Ostródzie. Zaczęło się od rywalizacji między klasami, potem była rywalizacja między szkołami z powiatu ostródzkiego, a w tym roku przyjechały ekipy przyszłych kucharzy ze szkół regionu.


W świetnie wyposażonej pracowni ZSR młodzież z pasją do gotowania już od samego rana lepiła ciasto, przygotowywała różne farsze i aromatyczne sosy. Smakowite zapachy niosły się na całą szkołę... Potem przyszedł czas na degustację i ocenę jury. Niewątpliwie najwięcej w tej kwestii do powiedzenia mieli dwaj mistrzowie w swoim fachu – Dariusz Struciński, szef kuchni w Hotelu Anders w Starych Jabłonkach i Wojciech Rabiega, szef kuchni Hotelu & Restauracji Nad Sandelą w Lubawie. Ocena jury dotyczyła nie tylko samych pierogów, ale też pięknie przystrojonych świątecznych stołów, na których były serwowane.


Pierwsze miejsce zajęły Wiktoria Świetlicka i Julia Potrapeluk, które pracowały pod czujnym okiem opiekunek - Wioletty Wierzbickiej i Izabeli Puzio z Zespołu Szkół Ekonomicznych i Technicznych w Pasłęku. Zaserwowały wykwintne pierogi piernikowo-czekoladowe ze swojskim twarogiem i sosem cytrynowo-jogurtowym.

Zwyciężczynie konkursu


— Gotowanie to nasza pasja — mówiły po ogłoszeniu wyników zwyciężczynie konkursu. — Nasz wybór zawodu był więc oczywisty. Szukamy różnych przepisów, w starych książkach kucharskich i w internecie, czy z rodzinnych zapisków, ale ich nie odtwarzamy, raczej się nimi inspirujemy. Po prostu lubimy gotować — mówią zgodnie dziewczyny z Pasłęka, z których jedna już podjęła pracę w gastronomii.

Na drugim miejscu znalazła się ekipa Zespołu Szkół Gospodarczych w Elblągu, a na trzecim młodzi kucharze z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Dobrocinie.
Dariusz Struciński, który o dobrej kuchni wie wszystko, nie ukrywa, że pierogi serwowane w konkursie przez adeptów gastronomii, zrobiły na nim duże wrażenie.

— Widać, że ci uczniowie są odważni, lubią eksperymentować w kuchni i tworzą własne, autorskie przepisy, które są czasem wyśmienite — mówił Dariusz Struciński. — Robią to z pasją i mają do tego dryg. Wielu z uczestników konkursu na pewno znajdzie swoje miejsce w tym zawodzie. I zachęcam do udziału w takich konkursach, bo one dodają odwagi i pozwalają na poznanie innych osób o podobnych pasjach i zainteresowaniach — dodał.

Trzeba też wspomnieć, że pierogi były serwowane na świątecznie przystrojonych stołach. W bożonarodzeniowych klimatach nie brakowało elementów świątecznych: były bombki, stroiki ze świerkowych gałązek, świece z elementami świątecznymi, także obrusy i serwetki nawiązujące do wigilijnej wieczerzy i opłatek. Tu też uczniowie wykazali się fantazją – jeden ze stołów, cały w różnych odcieniach błękitu, przystrojony był w elementy marynistyczne i nawiązywał do wigilii nad lub na morzu. Na innym dla odmiany tradycyjny, biały obrus, zastąpiono czarnym. Robił wrażenie. Na koniec liczyła się ocena ogólna za pierogi i stół.


Za całość odpowiadały organizatorki konkursu z Zespołu Szkół Rolniczych w Ostródzie – Anna Ismer i Monika Mikułan. Wszystkim, zarówno uczestnikom, jak i organizatorom, podziękował dyrektor szkoły Paweł Muszyński. bcl


Źródło: Gazeta Olsztyńska

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5