Nasze przysmaki docenione i nagrodzone

2019-08-29 11:39:29(ost. akt: 2019-08-29 11:42:18)

Autor zdjęcia: Archiwum UM Olsztyn

W konkursie „Smaki Regionów” szynka dylewska, polędwiczka i wędzonka miłomłyńska oraz polędwica z dzika smakowały wyśmienicie. Doceniła to komisja konkursowa.
Festiwal „Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla” to jedna z „najsmaczniejszych” imprez. Podczas niedzielnej edycji w Olsztynie rozstrzygnięty został konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Wybrano najlepsze produkty regionalne. Są wśród nich przysmaki z naszego powiatu.

W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego I nagrodę przyznano – szynce dylewskiej dojrzewającej z Gospodarstwa Agroturystycznego Kalinówka w Pietrzwałdzie Dagmary Gęstwińskiej i polędwicy z dzika – Zakładu Wędliniarskiego Zbigniew Rolka z Małdyt.

Wyróżnienie zdobyła wędzonka miłomłyńska z Zakładu Wędliniarskiego Flis-Pol z Miłomłyna.

Ponadto komisja konkursowa nominowała do nagrody Perła 2019 polędwiczkę miłomłyńską – Zakładu Wędliniarskiego Flis – Pol z Miłomłyna.


Źródło: Gazeta Olsztyńska

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5