Robisz pierogi na święta? To może takie konkursowe jak w Rolniku

2015-12-23 10:00:00(ost. akt: 2015-12-23 10:38:58)

Autor zdjęcia: Barbara Chadaj-Lamcho

Ze szpinakiem, serem feta, twarogiem, ziemniakami i czekoladowe z musem truskawkowym. Konkurs pierogów w Zespole Szkół Rolniczych w Ostródzie był wyjątkowo smakowity. A zwycięski przepis na Wigilię będzie jak znalazł.
Taki konkurs organizowany jest tu raz w roku. Biorą w nim udział uczniowie szkół zawodowych i techników, takich kierunków kształcenia, jak kucharz, cukiernik, technik żywienia i usług gastronomicznych, technik organizacji usług gastronomicznych. W konkursowe szranki stanęło osiem 2-osobowych zespołów.

Celem konkursu jest propagowanie sztuki kulinarnej, rozbudzanie zamiłowania do zawodu, rozwijanie zainteresowań i umiejętności uczniów oraz wyłowienie talentów kulinarnych.
Uczniowie mieli w określonym czasie wykonać pierogi przygotowane na podstawie własnych receptur. Potem najprzyjemniejsze zadanie należało do komisji konkursowej. Łatwo nie było, bo wszystkie pierogi były pyszne.

Jednak najwięcej punktów zdobyły pierogi ze szpinakiem, fetą i sosem szałwiowym przygotowane przez Weronikę Maciejewską i Olgę Świercz. Drugie miejsce zajęły pierogi czekoladowe z nadzieniem z białego sera, polane sosem truskawkowym, które wykonały Weronika Demczuk i Jessica Stawska.
Na trzecim miejscu znalazły się pierogi ze szpinakiem i serkiem mascarpone polane sosem śmietanowo-muszkatołowym autorstwa Macieja Rogalskiego i Arkadiusza Swatowskiego.

Polecamy recepturę na zwycięskie pierogi.

Składniki:
• ciasto – 200 g mąki, 100 ml gorącej wody, szczypta soli, 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
• farsz – 450 g szpinaku, 140 g sera feta, 1 łyżka masła, 3 ząbki czosnku, 2,5 łyżeczki gałki muszkatołowej, sól, pieprz
Sposób przygotowania: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól. Wyrobić ciasto dolewając wody i odłożyć pod ściereczką na 5 min.
Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, dodajemy szpinak i przez kilka minut smażymy, aż odparuje woda. Do ostudzonego szpinaku dodajemy pokruszoną fetę. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką.
Rozwałkowujemy ciasto, wykrajamy kółka, na każdym układamy łyżeczkę farszu i lepimy. Pierogi wrzucamy na 2-3 minuty do wrzącej osolonej wody (aż wypłyną na powierzchnię). Podajemy polane masłem szałwiowym. Smacznego!


Zapraszamy do lektury



Źródło: Gazeta Olsztyńska

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5